regenpijp schoonmaken

Regenpijp schoonmaken

Door achterstallig onderhoud van uw dakgoten, kan uw regenpijp verstopt komen te zitten. Het gevolgd hiervan is dat dit voor grote waterschade kan zorgen. Wij geven u een aantal tips om verstopping van de regenpijp te voorkomen, en voor als het is te laat is een stappenplan hoe u uw regenpijp ontstopt.

Verstopping voorkomen

Voorkomen is altijd beter als verhelpen. U kunt een verstopte regenpijp voorkomen door één à twee keer per jaar goed uw dakgoten schoon te maken. Door het goed schoonmaken van uw dakgoten wordt voorkomen dat het vuil wat er in terecht gekomen is zich ophoopt en vervolgens terecht komt in de regenpijp. Omdat alle bomen in de herfst hun bladeren verliezen, is het vooral verstandig om na de herfst de dakgoten grondig te reinigen. Dakgoten schoonmaken kunt u gemakkelijk zelf doen, maar u kunt ook hulp inschakelen van een professionele dakdekker.

Verstopping verhelpen

Heeft u niet goed uw dakgoten onderhouden en is er toch een verstopping ontstaan? Er zijn verschillende manieren om er voor te zorgen dat de verstopping weggaat. Hier een stappenplan! :

Stap 1 – Dakgoten schoonmaken

Maak als eerste uw dakgoten goed schoon. Verwijder alle bladeren en viezigheid. Het is aan te raden om te beginnen met schone dakgoten om nog een verstopping te voorkomen.

Stap 2 – Doorspoelen

Heeft u alle bladeren uit de dakgoot verwijderd? Dan is het tijd om de dakgoot even door te spoelen met bijvoorbeeld een emmer water of een tuinslang. Het kan zijn dat de bladeren de opening van de regenpijp geblokkeerd hebben en dat na het schoonmaken van de dakgoten de verstopping verholpen is.

Stap 3 – Doorprikken

Als de verstopping ver in de regenpijp zit en u de plaats niet kunt bereiken met de hand, dan kunt u met een lang voorwerp proberen de verstopping los te prikken. Als lang voorwerp kunt u bijvoorbeeld een lange stok of een ontstoppingsveer gebruiken. Ook ijzerdraad wil nog wel eens helpen. Maar de vorm van een haar met het ijzerdraad, doormate hiervan kunt u het vuil gemakkelijk verwijderen.

Stap 4 – Professional

Heeft geen van deze manieren geholpen om de verstopping te verhelpen? Dan is het verstandig om een professional in te schakelen. Deze kan u verder helpen en op een vakkundige manier de verstopping verwijderen.

Dit artikel is geschreven door de loodgieters van Jos Laan, specialist in het schoonmaken van uw hemelwaterafvoer / regenpijp.