onderhoud verwarmingsketels

Onderhoud van verwarmingsketels

Het is belangrijk om goed onderhoud te plegen aan je verwarmingsinstallatie. Als je dit namelijk niet doet heb je kans dat je ketel minder gaat renderen. Daarbij ben je ook niet verzekerd bij brand als je cv-installatie niet gekeurd is. Een goed onderhouden verwarmingsketel blijken uit onderzoek 12% minder te verbruiken, dan een niet onderhouden ketel. Om de levensduur van je ketel te verlengen en het energieverbruik in te verminderen is jaarlijks onderhoud aan te raden. Dit is zelfs wettelijk verplicht!

Regelgeving

Het is wettelijk verplicht om onderhoud te plegen aan je verwarmingsketel. Dit is verplicht voor zowel particulieren als bedrijven. Er zijn verschillen in onderhoudsplicht. De plicht is afhankelijk van de soort brandstof en het vermogen van de verwarmingsketel. Als je verwarmingsketel op vloeibare brandstof (stookolie) loopt met een vermogen groter dan 20 kW is jaarlijks onderhoud verplicht. Het onderhoud moet uitgevoerd worden door een erkend technicus vloeibare brandstof. Een centraleverwarming die werkt op gas (aardgas, butaan, propaan) met een vermogen groter dan 20 kW heeft tweejaarlijks onderhoud plicht. Het onderhoud moet hier gepleegd worden door een erkend technicus gasvormige brandstof. Bij beide krijg je, nadat het onderhoud gepleegd, een reinigings- en verbrandingsattest. Dit is een bewijs van het gedane onderhoud. Je moet minsten de twee laatste attesten bewaren. Centrale stooktoestellen op vaste brandstof (hout, pellets of steenkool) hebben ook jaarlijks onderhoudsplicht. Het onderhoud moet hier ook gepleegd worden door een geschoolde vakman. Je krijgt hier ook een reinigings- en verbrandingattest, waarvan je steeds de laatste twee bewaart. Degene die de centraleverwarming gebruikt is verantwoordelijk voor het onderhoud. Zo is dus ook de huurder van een huurwoning verantwoordelijk voor het onderhoud aan zij/haar cv-ketel.

De erkende technicus

Elke technicus die erkend is door de Vlaamse overheid heeft een uniek erkenningsnummer. De erkeninningsnummers zijn als volgt:
• Erkende technicus gasvormige brandstof: GV en vijf cijfers
• Erkende technicus vloeibare brandstof: TV en vijf cijfers
• Erkende technicus verwarmingsaudit: VA+ en vijf cijfers

Erkenning staat altijd op naam van de technicus. Elke technicus die een keuring, onderhoud of een audit uitvoert moet over een erkenning van de overheid beschikking. Het kan dus zijn dat een bedrijf niet erkend is, maar de technicus wel. Dit betekent bijvoorbeeld dat het kan zijn dat een collega of leidinggevende van een erkend technicus helemaal geen erkenning heeft.

Waar wordt nagekeken bij een onderhoudsbeurt?

Tijdens een onderhoudsbeurt wordt er gekeken of je verwarmingsketel nog in goede staat verkeerd zodat deze niet verroest of verslijt. Daarnaast wordt er gekeken naar de huidige instelling van de cv-ketel. Eventueel worden er wijzigingen aangebracht zodat u altijd het beste rendement haalt en de kans op storingen verlaagd. De ketel en de schoorsteen krijgen een reinigingsbeurt en verder vindt er ook controle plaats van de brander en/of de rookgassen.

Prijzen

Voor het plegen van onderhoud aan de verwarmingsketel op gas moet je rekenen op een bedrag van €150, – à €200, – euro. In het geval van stookolie kun je daar zo’n €50, – bij op rekenen. Als je woning ouder is dan vijf jaar, dan kun je profiteren van een laag BTW-tarief van 6%. Normaal betaal je het reguliere BTW-tarief van 21%.

Een vakman inschakelen

De verwarmingsmonteurs van WT Heating staan voor u klaar op het gebied van het onderhoud van verwarmingsketels. Daarnaast bent u bij WT Heating aan het juiste adres voor installatie en reparatie. Het bedrijf is werkzaam in heel Vlaanderen en heeft een spoedservice zodat u er zeker van bent dat u ook in het weekend snel geholpen wordt indien dit nodig is.